Állj ki a magyar természetért!

Kezdőoldal | Magyar Természet Napja | Háttéranyagok

Mi már egy éve kiállunk a természetért – Európában is!

Pontosan egy éve, 2015 tavaszán az Európai Bizottság tervbe vette, hogy felülvizsgálja a legfontosabb európai természetvédelmi jogszabályokat. Tudtuk, hogy nem egyszerű vizsgálatról van szó: a Bizottság a jogszabályok gyengítésére törekszik, azaz feláldozná természetet a rövid távú gazdasági haszonszerzés érdekében. Megkérdezték az unió polgárait, hogy mit gondolnak erről, és mi elmondtuk a véleményünket! A természetvédelmi szabályok jók, csak be kellene tartani őket!

Több mint félmillió európai állampolgár emelte fel szavát az európai természet védelméért, és hazánkban is sokeszren csatlakoztak az MTVSZ, az MME és a WWF Magyarország on-line akciójához – ez úton is köszönjük mindenkinek a támogatást!

A kampány sikere ellenére nem dőlhetünk hátra, a Bizottság még nem hozta meg végleges döntését, így az EU legfontosabb természetvédelmi jogszabályai továbbra is veszélyben vannak.

Olvasd el alábbi összefoglalónkat, amelyből tájékozódhatsz a kampány jelenlegi helyzetéről, és az elmúlt egy év legfontosabb eseményeiről!

Valamint egy közös online-akció során jelezzük együtt ismét az Európai Unió döntéshozóinak, hogy kiállunk a természeti értékek védelme mellett!

 

2016. április 13. – Mi a következő lépés?
Egy újabb európai szintű kiadványt publikál a BirdLife International, amelynek fő célja azt bemutatni, hogy az EU természetvédelmi jogszabályainál nem módosításra van szükség, hiszen azok sikeresnek bizonyultak, hanem a hatékonyság növelése érdekében szigorúbb végrehajtásra, érvényesítésre és alkalmazásra. A kiadvány angol nyelven elolvasható >>ide kattintva.

2016. február 2. – Megcsináltuk!
Az Európai Parlament 592 tagja adott le kedvező szavazatot a Natura 2000 hálózat alapját képező Élőhely- és Madárvédelmi Irányelv támogatására. Ezek a jogszabályok az európai természetvédelem alappillérei. Belátták, hogy ezeket a törvényeket nem újraírni kell, hanem betartatni.

Ez a siker Neked is köszönhető, az email-ek, Facebook kiírások hada emlékeztette a politikusokat, hogy az európai emberek törődnek a természettel!

2015. December 22. – A Környezetvédelmi Tanács a természetre voksol
Az Európai Parlament Környezetvédelmi Tanácsa kiáll azért, hogy a természetvédelmi irányelvek maradjanak meg eredeti formájukban, szerintük a hangsúlyt a törvények betartatására kell helyezni.

2015. december 16: Mindenki hajtsa végre a természetvédelmi jogszabályokat!
A Biodiverzitás Stratégia félidős felülvizsgálata során az EUs miniszterek egyöntetűen arra jutottak, hogy a meg kell állítani a természeti környezet pusztulását 2020-ig és a hangsúlyt a Természetvédelmi Irányelvek végrehajtására kell helyezni, nem a felülvizsgálatára.

2015. december 15: Már 13 ország írt nyílt levelet Karmenu Vella környezetvédelmi biztos és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke részére a természetvédelmi irányelvek védelme érdekében.

2015. november 20: Természetvédelmi csúcstalálkozó

Kormánytisztviselők, civilszervezetek és az üzleti szektor képviselőinek százai csatlakoztak ehhez a sorsdöntő rendezvényhez, ahol eldőlt milyen jövő vár Európa természeti környezetére. Az európai polgárok is csatlakoztak a csúcstalálkozóhoz és online eszközök segítségével bíztatták a politikusokat, hogy kedvező döntést hozzanak. Az elemző csapat ezen a konferencián mutatja be  a jogszabályok felülvizsgálatának elsődleges eredményeit

 

2015. Október 2: Ki hogy halad a biodiverzitás megőrzésével?

Biodiverzitás Stratégia félidős értékelése megvizsgálja, hogy az EU jó irányban halad-e a biodiverzitás csökkenésének megállítására irányuló uniós célkitűzés 2020-ra történő elérése terén. Az eredményekből az derül ki, hogy több területen is előrelépés történt, de a végrehajtási kötelezettségvállalások teljesítésében a tagállamok részéről sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

2015. július 29: Méltatás

Az Európai Bizottság  elismerte a kampány sikerét, Karmenu Vella a saját Twitter oldalán köszönte meg a rekord mennyiségű résztvevőnek a támogatását. A természetvédelem az Unió szintjén sem húzóágazat – fontos a támogatás és a biztatás a szakpolitikusoknak is!

2015. július 28:

A kutatók bebizonyítják, hogy a Madárvédelmi Irányelv veszélyeztetett fajokat ment meg
Az RSPB (Angol Királyi Madárvédelmi Társaság), a BirdLife International (Nemzetközi Madárvédelmi Tanács) és az angol Durham Egyetem kutatásai bebizonyították, hogy az Európai Unió Madárvédelmi Irányelve – melyről azt tartják, hogy a világ egyik legsikeresebb, legelőremutatóbb természetvédelmi jogszabálya – óriási hatást gyakorolt a veszélyeztetett fajok védelmére.

 

2015. július 25: Lezárul az on-line kampány
Magyarországon 8795 aláírás, Európában összesen 520 324 aláírás gyűlt össze. Ennyien gondolták úgy, hogy megmutatják: kiállnak az európai természet védelméért.

 

2015. június 3. Zöld Hét
Frans Timmermans a Zöld Hét rendezvénysorozat nyitóbeszédében elismeri az on-line konzultáció sikerét, ugyanakkor kijelenti, hogy az Irányelveket felül kell vizsgálni, de megígéri, hogy a változás nem egyenlő a jogszabályok gyengítésével.

2015. május 22 – Magyar Természet Napja, Biodiverzitás Világnap
Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Célunk az volt, hogy megalapítsuk a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsuk a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet, és közel 15 000 ember csatlakozott, így a dedikált napot létrehoztuk! Az első Magyar Természet Napját a Margit-szigeten egész napos programmal ünnepeltük.

 

2015. május 20: Jelentés a természet állapotáról  
A jelentés kiemeli, hogy Európa nem tesz megfelelő elépéseket a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozása felé, és a világ évről évre újabb és újabb állati és növényi élőhelyekkel lesz szegényebb.  A jelentésről bővebben >>itt olvashat!

 

2015. május 12: Konzultáció a természetvédelmi jogszabályokról  

Ezen a napon indítottuk el on-line kampányunkat, hogy az európai polgárok elmondhassák a véleményüket a természetvédelmi jogszabályok Európai Bizottság által kezdeményezett felülvizsgálatával kapcsolatban.

A természet közel van hozzád!

Európa ötöde, Magyarország 21%-a Natura 2000-es terület. Kíváncsi vagy rá, hogy hol van a közeledben természetvédelmi terület? Írd be a térkép keresőjébe, hogy melyik település környezetére vagy kiváncsi, és a térkép megmutatja, hogy hol van a legközelebbi védett terület.