Állj ki a magyar természetért!

Kezdőoldal | Magyar Természet Napja | Háttéranyagok

Győzött az Európai Természet! Eredményes volt az Összefogás!

2016. december 7-e fontos nap a Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvek életében, hiszen ezen a napon döntött az Európai Bizottság arról, hogy a természetvédelmi irányelveket nem módosítani kell, hanem meg kell erősíteni a betartatásukra tett erőfeszítéseket.

Ez a siker nagyban köszönhető annak az átfogó európai kampánynak, mely majdnem másfél éve kezdődött. A kampánynak a magyar természet támogatói is részesei voltak; Magyarországon 8795 aláírás, Európában összesen 520 324 aláírás gyűlt össze. Ennyi ember gondolta úgy, hogy megmutatja: kiáll az európai természet védelméért.

A kampánnyal egy időben az Irányelvek teljes átvilágítása, megfelelőségi vizsgálata zajlott közel 3 éven keresztül. A vizsgálat eredménye félreérthetetlenül bebizonyította, hogy az Irányelvek jók. A Bizottság mai döntésével azt üzente: nem kell megjavítani azt, ami nincs elromolva, de több energiát kell fektetni az Irányelvekben leírtak tényleges megvalósítására, hiszen a problémák elsősorban a Natura 2000-es területek nem megfelelő kezelésével és a forráshiánnyal kapcsolatosak.

A Bizottság ma eldöntötte, hogy nem módosítja az európai természetvédelem két legfontosabb alappillérét – az Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelveket - hanem felülvizsgálati eredmények figyelembe vételével egy Akcióterv kidolgozásába kezd annak érdekében, hogy a most felszínre került hiányosságokat orvosolja.

Ez az eredmény több mint egy sikeres kampánysorozat. A Bizottság mai döntése megmutatja, hogy a természet védelmének érdekében van értelme az Európai szintű összefogásnak, hiszen a természet nem ismer határokat, a természetvédelmi problémákat közös erővel kell megoldani.

A természetvédelmi civil szervezetek munkája természetesen nem ér véget a mai nappal. Folyamatosan nyomon fogjuk követni a bejelentett Akcióterv kidolgozását és megvalósítását is, hogy az európai és tagállami döntéshozók ne feledkezzenek meg arról, mit várnak tőlük a természetért kiálló állampolgárok.

 

Kiállunk a természetért – Európában is!

2015 tavaszán az Európai Bizottság tervbe vette, hogy felülvizsgálja a legfontosabb európai természetvédelmi jogszabályokat. Tudtuk, hogy nem egyszerű vizsgálatról van szó: a Bizottság a jogszabályok gyengítésére törekszik, azaz feláldozná természetet a rövid távú gazdasági haszonszerzés érdekében. Megkérdezték az unió polgárait, hogy mit gondolnak erről, és mi elmondtuk a véleményünket! A természetvédelmi szabályok jók, csak be kellene tartani őket!

Több mint félmillió európai állampolgár emelte fel szavát az európai természet védelméért, és hazánkban is sokeszren csatlakoztak az MTVSZ, az MME és a WWF Magyarország on-line akciójához – ez úton is köszönjük mindenkinek a támogatást!

Olvasd el alábbi összefoglalónkat, amelyből tájékozódhatsz a kampány lépéseiről, és az elmúlt két év legfontosabb eseményeiről!

 

2016. szeptember 1.
A nyári szünet után újra összeül az Európai Bizottság, a napirendi pontok között elsőként szerepel a Madár- és Élőhelyvédelmi Irányelvek megfelelőségi vizsgálatának megtárgyalása. Frans Timmermans, az EB első alelnöke ígéretet tett az Európa Parlamentnek, hogy komolyan veszi a megfelelőségi vizsgálat eredményét és még 2016 őszén nyilatkozik az Irányelvek jövőjéről. Kíváncsian várjuk az eredményt!

2016. április 13. – Mi a következő lépés?
Egy újabb európai szintű kiadványt publikál a BirdLife International, amelynek fő célja azt bemutatni, hogy az EU természetvédelmi jogszabályainál nem módosításra van szükség, hiszen azok sikeresnek bizonyultak, hanem a hatékonyság növelése érdekében szigorúbb végrehajtásra, érvényesítésre és alkalmazásra. A kiadvány angol nyelven elolvasható >>ide kattintva.

2016. február 2. – Megcsináltuk!
Az Európai Parlament 592 tagja adott le kedvező szavazatot a Natura 2000 hálózat alapját képező Élőhely- és Madárvédelmi Irányelv támogatására. Ezek a jogszabályok az európai természetvédelem alappillérei. Belátták, hogy ezeket a törvényeket nem újraírni kell, hanem betartatni.

Ez a siker Neked is köszönhető, az email-ek, Facebook kiírások hada emlékeztette a politikusokat, hogy az európai emberek törődnek a természettel!

2015. December 22. – A Környezetvédelmi Tanács a természetre voksol
Az Európai Parlament Környezetvédelmi Tanácsa kiáll azért, hogy a természetvédelmi irányelvek maradjanak meg eredeti formájukban, szerintük a hangsúlyt a törvények betartatására kell helyezni.

2015. december 16. - Mindenki hajtsa végre a természetvédelmi jogszabályokat!
A Biodiverzitás Stratégia félidős felülvizsgálata során az EUs miniszterek egyöntetűen arra jutottak, hogy a meg kell állítani a természeti környezet pusztulását 2020-ig és a hangsúlyt a Természetvédelmi Irányelvek végrehajtására kell helyezni, nem a felülvizsgálatára.

2015. december 15.
Már 13 ország írt nyílt levelet Karmenu Vella környezetvédelmi biztos és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke részére a természetvédelmi irányelvek védelme érdekében.

2015. november 20. - Természetvédelmi csúcstalálkozó
Kormánytisztviselők, civilszervezetek és az üzleti szektor képviselőinek százai csatlakoztak ehhez a sorsdöntő rendezvényhez, ahol eldőlt milyen jövő vár Európa természeti környezetére. Az európai polgárok is csatlakoztak a csúcstalálkozóhoz és online eszközök segítségével bíztatták a politikusokat, hogy kedvező döntést hozzanak. Az elemző csapat ezen a konferencián mutatja be  a jogszabályok felülvizsgálatának elsődleges eredményeit

2015. Október 2. - Ki hogy halad a biodiverzitás megőrzésével?
A Biodiverzitás Stratégia félidős értékelése megvizsgálja, hogy az EU jó irányban halad-e a biodiverzitás csökkenésének megállítására irányuló uniós célkitűzés 2020-ra történő elérése terén. Az eredményekből az derül ki, hogy több területen is előrelépés történt, de a végrehajtási kötelezettségvállalások teljesítésében a tagállamok részéről sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség.

2015. július 29. - Méltatás
Az Európai Bizottság elismerte a kampány sikerét, Karmenu Vella a saját Twitter oldalán köszönte meg a rekord mennyiségű résztvevőnek a támogatását. A természetvédelem az Unió szintjén sem húzóágazat – fontos a támogatás és a biztatás a szakpolitikusoknak is!

2015. július 28. - A kutatók bebizonyítják, hogy a Madárvédelmi Irányelv veszélyeztetett fajokat ment meg
Az RSPB (Angol Királyi Madárvédelmi Társaság), a BirdLife International (Nemzetközi Madárvédelmi Tanács) és az angol Durham Egyetem kutatásai bebizonyították, hogy az Európai Unió Madárvédelmi Irányelve – melyről azt tartják, hogy a világ egyik legsikeresebb, legelőremutatóbb természetvédelmi jogszabálya – óriási hatást gyakorolt a veszélyeztetett fajok védelmére.

2015. július 25. - Lezárul az on-line kampány
Magyarországon 8795 aláírás, Európában összesen 520 324 aláírás gyűlt össze. Ennyien gondolták úgy, hogy megmutatják: kiállnak az európai természet védelméért.

2015. június 3. - Zöld Hét
Frans Timmermans a Zöld Hét rendezvénysorozat nyitóbeszédében elismeri az on-line konzultáció sikerét, ugyanakkor kijelenti, hogy az Irányelveket felül kell vizsgálni, de megígéri, hogy a változás nem egyenlő a jogszabályok gyengítésével.

2015. május 22. - Magyar Természet Napja, Biodiverzitás Világnap
Magyarország három legnagyobb természetvédelmi civil szervezete, a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2014 végén aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. Célunk az volt, hogy megalapítsuk a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsuk a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet, és közel 15 000 ember csatlakozott, így a dedikált napot létrehoztuk! Az első Magyar Természet Napját a Margit-szigeten egész napos programmal ünnepeltük.

2015. május 20. - Jelentés a természet állapotáról
A jelentés kiemeli, hogy Európa nem tesz megfelelő elépéseket a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozása felé, és a világ évről évre újabb és újabb állati és növényi élőhelyekkel lesz szegényebb.  A jelentésről bővebben >>itt olvashat!

2015. május 12. - Konzultáció a természetvédelmi jogszabályokról  
Ezen a napon indítottuk el on-line kampányunkat, hogy az európai polgárok elmondhassák a véleményüket a természetvédelmi jogszabályok Európai Bizottság által kezdeményezett felülvizsgálatával kapcsolatban.